Gisterenmiddag vond de presentatie van s’werelds grootste wielerevenement plaats op het stadhuis aan de Coolsingel te Rotterdam.
Tourstart in Rotterdam ode aan de fiets
Op zaterdag 3 juli 2010 zullen de ogen van de sportwereld op Rotterdam gericht zijn. Met de circa negen kilometer lange proloog aan het Zuidplein zal La Grande Boucle van start gaan. Een traject dat over liefst zeven bruggen zal gaan, waarbij vooral de Erasmusbrug en de Willemsbrug de aandacht trekken. De finish ligt bij Ahoy, dat alle dagen de permanence van de Tourstart is. Een dag later start de eerste rit bij De Heuvelpark om vervolgens richting Zeeland te gaan waar de Brouwersdam en de Oosterscheldekering worden bedwongen. Via Goes, Kruiningen en Woensdrecht verlaat het peloton vervolgens Nederland richting Antwerpen waarna de finish van de eerste rit hoogstwaarschijnlijk bij het Atomium in Brussel zal worden getrokken.
Voor de Tourorganisatie moet het een Grand Départ worden met een wereldse uitstraling. Na Londen in 2007 en komend jaar de start in het prestigieuze Monaco kiest ’s werelds belangrijkste wielerwedstrijd opnieuw voor een metropool. ,,De start in Londen zullen we niet snel vergeten”, zei Prudhomme. ,,Bij de proloog waren vorig jaar volgens de Engelse politie liefst drie miljoen mensen. Ik had in mijn auto de burgemeesters van Londen en Parijs, Ken Livingston en Bertrand Delanoë. Het was de dag dat Delanoë de Tour herontdekte en verwonderd om zich heen keek. ‘This is the Tour, this is the Tour’, kon Livingston alleen maar uitbrengen. Het was een dag om nooit te vergeten.”
De Rotterdamse collega Ivo Opstelten belooft de Tour in ieder geval een waar volksfeest. De afgelopen tien jaar heeft Rotterdam heel wat grote sportevenementen gehad, maar de Tourstart en de EK-voetbalfinale in 2000 zullen er ver bovenuit steken. Dit zijn met de Olympische Spelen en de WK voetbal de grootste sportevenementen van de wereld. In liefst 125 landen wordt de Tour op televisie uitgezonden, wat direct ook de impact van dit evenement aangeeft. “Dit gaat een hoogtepunt worden in de geschiedenis van Rotterdam. Maar het moet ook een signaal zijn om straks een WK-finale in 2018 te organiseren en tien jaar later betrokken te zijn bij mogelijke Olympische Spelen in Nederland”, keek Opstelten alweer vooruit.
door Raymond Kerckhof