Uit het Algemeen Dagblad
Hij balanceerde zelf al enkele keren op het randje van leven en dood. Na zijn tweede hersentumor vijf jaar geleden was het tijd voor actie. Bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam lag al jaren een wetenschappelijk onderzoek naar hersentumoren op de plank.
Geld om het uit te voeren ontbrak, maar met zijn eerste Teun van Vliet Classic hoopt de oud-wielrenner vandaag het startsein te hebben gegeven om dat onderzoek toch te kunnen laten plaatsvinden.
Om de toertocht voor het goede doel, met ruim elfhonderd deelnemers op de verschillende afstanden, wat meer onder de aandacht te brengen brachten de organisatoren het verleden tot leven.
Van Vliet vierde zijn grootste successen in dienst van de Panasonic-wielerploeg, de formatie waarmee de in januari overleden Peter Post de eerdere successen van zijn TI Raleigh-ploeg probeerde te herhalen. Een deel van de oud-ploegmakkers gaf gehoor aan de oproep om mee te fietsen voor de stichting Topsport for Life en voor Teun.
Phil Anderson kwam er voor over uit Australië, maar ook de Belg Ludo de Keulenaer en Henk Lubberding, Peter Winnen, Jos Lammertink, Theo de Rooij, Peter Harings en de soigneurs Ruud Bakker en Bertus Fok meldden zich voor een weekeinde herinneringen ophalen met de vroegere Pietje Bell van het wielerpeloton.
,,Voor Teun wilde ik wel iets bijzonders doen”, gaf Anderson aan. De twee sliepen bij de koersen vaak samen op een kamer. ,,We deelden dezelfde interesses: vrouwen en auto’s”, grinnikte de eerste niet-Europeaan die een rit in de Tour won en ook het geel droeg.
Grote afwezige was natuurlijk Peter Post, die volgens de renners van weleer in zijn dagen als ploegleider als een dictator over zijn renners heerste. Post was een trendsetter, toen hij met een Japanse multinational in zee ging. De uitvinder van het ‘totaalfietsen’ met Raleigh smeedde na de breuk met Jan Raas in 1983 een internationale topploeg, waarin de Nederlanders ook nog steeds een belangrijke rol speelden. Mannen als Lubberding, Erik Breukink, Theo de Rooij en Peter Winnen fietsten in de nieuwe formatie voor Post.
Van Vliet glom bij de hereniging, waaraan vedetten als Eric Vanderaerden en Breukink door verplichtingen ontbraken. Zondag zette Van Vliet, die in 2006 te horen kreeg dat hem nog een of twee jaar restten, zich met zijn oud-teamgenoten aan kop van de toertocht. In zijn geval 50 kilometer.
Ondanks zijn lichamelijke gebreken trainde hij drie maanden voor ‘zijn’ dag. ,,Er moet meer geld komen voor hersenonderzoek”, onderstreepte hij zijn wens. Van Vliet kwam als eerste binnen, hij versloeg Anderson in de ‘sprint’. (ANP/Redactie)