Het prachtige boek het geheim van Raleigh is 28 november j.l. gepresenteerd door schrijver Joop Holthausen in Den Bosch.
Mijn persoontje mocht het eerste exemplaar genummerd 1 in ontvangst nemen van Peter Post. Ik voelde mij zeer vereerd dat mogen jullie gerust weten!
Meer over dit unieke boek en de bestelling hiervan zie hieronder.
Eindelijk worden de gouden jaren van de Nederlandse wielersport belicht. In 1974 startte Peter Post met de TI Raleighploeg, die al snel uitgroeide tot ’s werelds meest toonaangevende wielerformatie.
Alle groten van de Nederlandse wielersport uit die periode hebben in die ploeg gereden: Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Henk Lubberding en Johan van der Velde. Nimmer werd die periode in een boek belicht. Dat gaat nu wel gebeuren in een boek dat wordt uitgegeven door de jonge uitgeverij De Buitenspelers in samenwerking met de Arbeiderspers.Het boek dat de titel draagt ‘Het geheim van Raleigh,’ Auteur is Joop Holthausen, oud-journalist van onder meer Het Parool, die de grote klassiekers en de Tour de France in die jaren voor zijn krant volgde.
Joop Holthausen is zelf altijd nauw betrokken geweest bij de wielersport, eerst als actief wielrenner later als voorzitter van de ETP Zutphen en als organisator van wedstrijden voor beroepsrenners in zijn toenmalige woonplaats Voorthuizen.
Voor dit boek heeft de auteur gesprekken gevoerd met tientallen coureurs en begeleiders uit die periode: van Jan Raas tot Hennie Kuiper, van Joop Zoetemelk tot Henk Lubberding en van Peter Post tot soigneur Ruud Bakker. Dat heeft geresulteerd in een kloek werk van ruim 368 pagina’s, waarin niet alleen de hoogtepunten worden vermeld, maar vooral de ziel van deze bijzondere wielerformatie wordt blootgelegd.
Hij beschrijft de fascinerende machtsstrijd tussen Post en Raas, en het wankele evenwicht tussen coureurs die lang niet altijd vrienden waren, maar toch in de wedstrijden vaak voor elkaar door het vuur gingen. Het befaamde ‘systeem-Raleigh,’ dat de tegenstanders horendol maakte, wordt er verklaard en de buitengewoon geslepen manier waarop met name Raas en Knetemann hun doelen bereikten, komt ook al aan de orde.
Journalisten als Mart Smeets, Jean Nelissen en collega’s uit Nederland en België, leveren met een kort statement een bijdrage aan deze biografie van de Raleighformatie.
Niet alleen de inhoud is bijzonder, ook de verpakking. Op de ruim 368 pagina’s staan bijna 350 spectaculaire foto’s, waar mogelijk in kleur, maar een gedeelte ook in zwart/wit omdat de fotografie in dat tijdperk nog maar weinig met kleur werkte. Het boek met hard cover is gebonden/genaaid en voorzien van een leesveter. Om het document heen komt een fraaie cassette, waardoor Het Geheim van Raleigh niet alleen qua inhoud bijzonder is, maar ook qua vormgeving, een sieraad vormt voor elke boekenkast. De eerste 1983 exemplaren (1983 was het laatste jaar van de succesvolle formatie) worden genummerd. Degenen die voor deze bijzondere exemplaren (collectors item !) intekenen krijgen een hoogst persoonlijk boek. Achter het nummer wordt namelijk de naam van de eigenaar in inkt gekalligrafeerd.
De prijs van de bijzondere exemplaren is dezelfde als die van de andere boeken: € 39,50. De genummerde exemplaren komen niet in de boekhandel, maar zijn verkrijgbaar via ons emailadres
Bij bestelling via ons emailadres graag duidelijk vermelden uw naam, volledig adres en de eventuele naam die in het genummerde boek moet komen te staan! Als de genummerde exemplaren zijn uitverkocht, wordt een ongenummerd exemplaar geleverd. De niet-genummerde exemplaren liggen eind november ook bij de boekhandel. Ver voordat het boek op de persen ligt eind september – hebben al vijfhonderd personen op de genummerde exemplaren ingetekend. Wie ook zo’n bijzonder en persoonlijk exemplaar van Het Geheim van Raleigh wenst, doet er goed aan zich zo spoedig mogelijk te melden via bovenstaande site. De genummerde serie is exclusief, waardoor het boek voor de verzamelaar zijn waarde zal houden. Er zullen bij een herdruk geen genummerde exemplaren meer verschijnen.
Op 12-12-05 is de stand van de voornaamste reacties aldus:
Het Geheim van Raleigh is zowel in de wielerwereld als door recensenten juichend ontvangen. De eerste reacties zijn louter positief.
Peter Post karakteriseert ‘Het Geheim van Raleigh’ als ‘het beste wielerboek ooit. Ik heb veel wielerboeken zien verschijnen, maar dit slaat echt alles.’
Oud-premier Dries van Agt, zelf een fervent wielersupporter, schrijft: Nooit eerder heb ik een boek over sport gezien dat van buiten en van binnen zo veel allure heeft. De tekst is van hoge kwaliteit en de illustraties zijn prachtig.
Henk van Campen, ex-beroepsrenner, oud-medewerker van de Telegraaf en nu een deskundige op voedingsgebied, zegt: Het Geheim van Raleigh heeft een niveau dat ik bij zeer weinig andere boeken aantref. Voor dit meesterwerk hoeft geen reclame te worden gemaakt. Het is een aanwinst voor iedere boekenkast.
Léon de Kort in het AD: Het Geheim van Raleigh is een schitterend boek van voormalig sportjournalist Joop Holthausen en uitgever Matty Verkamman.
Bert Wagendorp in De Volkskrant: De legende van Raleigh is door Joop Holthausen vastgelegd in een prachtig boek.
Harry ten Asbroek in Het Parool over Het Geheim van Raleigh: Er is in Nederland al een bont peloton aan wielerboeken verschenen, maar om in het jargon te blijven: er zit nu eindelijk een kopman bij.
Jeroen Wielaert in De Gelderlander: Raleigh was een machtige wielerploeg, die in het geheugen van een hele generatie staat geprent. Joop Holthausen schreef er een prachtig boek over.
En Edward Swier in de GPD-bladen: Journalist Joop Holthausen ontrafelde de mysteries van de TI Raleighploeg in een boek.